TRAJECTÒRIA

El Grup Horitzó del Berguedà neix com a entitat lligada a la Parròquia de Berga, per iniciativa d’un grup de tres persones que feien visites esporàdiques visitant malalts a les seves llars. A partir de les necessitats que van apareixent i en base a la impossibilitat d’atendre-les totes, es planteja el repte d’ampliar al grup i regularitzar la tasca d’acompanyament de les persones i de les famílies que ho necessitaven.

El Grup Horitzó del Berguedà es constitueix oficiosament el 25 de Març de l’any 1981 (Any Internacional del Minusvàlid ). L’objectiu general de la Institució era atendre a un col·lectiu de persones amb disminució física , psíquica i sensorial que patien una aïllament social i personal.

L’any 1982 es participà, per primera vegada, a la Fira de l’ Ú de Maig de Berga.  La finalitat era donar a conèixer la tasca que portava a terme el Grup i recaptar el màxim d’aportacions econòmiques possibles per poder endegar nous projectes.

L’any 1985  el grup es reuneix a la Figuerassa  i des de aquell cim es van redactar els Estatuts de l’entitat i es va constituir l’Associació Grup Horitzó del Berguedà.

Es començà anant buscar els discapacitats al seu domicili i fent un petit esplai a Sta. Eulàlia. Aquest creix i al segon any ja hi participen persones de tot el Berguedà. Aleshores, a més  de que puguin sortir de casa, s’intenta donar-los formació, per tal d’aconseguir algun títol i així introduir-los en el món laboral.  I ens proposàrem formar  un petit taller. Feia set anys de la seva existència i amb la col·laboració  de l’Ajuntament de Berga llogàrem un local a la Valldan ( carretera de Solsona  nº 43). Des d’aquí es treballava: objectes de la Patum, confecció, acabament de jerseis, encàrrecs…, introduint, els darrers mesos, la recollida de roba i mobles. Amb aquesta tasca, el local es va fer petit, i aconseguirem llogar-ne dos a Berga (C/ Fra Frederic  nº 14 i 17), i més tard un tercer local  també a la ciutat de Berga (Psg.de les Estaselles nº 39). Actualment estem a la Plaça d’Europa, 3 de la ciutat de Berga. Inaugurat el dia 8 de juliol de 2004.

Aquest llarg periple , a estat motiu per  el desenvolupament d’altres projectes que s’han portat a terme i que configuren els àmbits d’intervenció que en aquests moments té assumits l’Entitat.  El reciclatge de roba, mobles i altres materials, l’obertura d’una  gran botiga per adquirir objectes  i roba de segona mà, la creació d’un taller que dóna ocupació diària a les persones que s’atenen, han fet que el Grup Horitzó del Berguedà sigui un referent obligat quan es parla d’atendre les necessitats de les persones més desfavorides de la nostra Comarca.

Les constants demandes i els canvis de la nostra societat ens obliguen a un replantejament permanent dels objectius de l’Entitat, a fi i afecte de continuar donant resposta a les necessitats que van sorgint.  Amb aquest esperit vivim el present i enfoquem el futur, no auto -complaent-nos amb tot el que s’ha assolit, sinó exigint-nos estar al costat d’aquelles persones que més ho necessiten treballant per millorar la seva qualitat de vida. En aquest sentit, actualment el col·lectiu de persones que atenem és majoritàriament el de persones amb trastorn mental, donat que són les que que menys recursos tenen a la nostra comarca i a la vegada més dificultats en el món laboral.

Amb aquest esperit vivim el present i enfoquem el futur, no autocomplaent-nos amb tot el que s’ha assolit, sinó exigint-nos estar al costat d’aquelles persones que més ho necessiten treballant per millorar la seva qualitat de vida.

Aquesta ha estat  una historia escrita per molts voluntaris amb l’impuls de la Germana Ma Gràcia Rabert de la qual  em recollit  el testimoni i l’esperit  de las seves paraules i del seu pensament i voldríem  en un futur molt proper, escriure en aquesta mateixa pagina que hem assolit noves fites i nous compromisos que de ben segur marcaran la nostra historia  com a entitat en el mon del Tercer Sector Social, al Berguedà.

0
    0
    El teu cistell
    El teu cistell està buitTornar a la botiga