El passat 15 de juny, un emotiu acte a la plaça Europa va fer memòria de les quatre dècades d’història d’Horitzó a través dels testimonis de desenes de persones que n’han format part.

Mitjançant les veus de persones vinculades a Horitzó, fos en el passat o actualment, es va fer un recorregut per la trajectòria de la fundació.  Des de la germana Maria Gràcia, la fundadora, fins a l’enyorada Manela Quesada. 

Per començar la celebració, unes quantes persones que pertanyen a l’entitat van preparar una actuació de dansa coreografiada per Sara Quesada.
Tot seguit es va donar la benvinguda per part del president d’Horitzó, Jordi Garcia Petit.
A continuació, l’alcalde de Berga Ivan Sànchez , va valorar la funció d’Horitzó dins la comarca amb la seva intervenció.

En primer lloc, per entendre la trajectòria de la fundació, es va fer un repàs de les primeres dècades mitjançant testimonis de persones que han format part de la fundació. Toni Cortés, el primer president de l’entitat, Marta Merino, una de les antigues monitores d’Horitzó, la Juani, una de les persones amb més història dins de la fundació i Teresa Canut, patrona d’Horitzó durant molts anys.

Per tancar aquest recorregut de memòria, unes membres de l’entitat van fer una lectura de poemes.
Així donant pas a una següent etapa dins la història d’Horitzó: els 2000, amb Manela Quesada al capdavant.

L’impacte de la Manela va ser innegable. Per primer cop es va posar sobre la taula l’atenció a la salut mental. I, per altra banda, l’espai de la botiga de la Manela va esdevenir una peça clau dins Horitzó. Té sentit doncs que Sara Quesada, la seva germana i que també va estar vinculada a la fundació durant un temps, dediqués unes paraules a aquesta etapa d’Horitzó.

Si parlem de persones puntals dins la fundació, cal esmentar també a Montse Guitó que hi va treballar durant molts anys. Ella va aprofitar la seva intervenció per a recordar a les persones que van formar part de l’entitat i que ja no hi són. Tot seguit, l’actual directora de la Fundació Horitzó, Eva Sànchez, va exposar els reptes que es van haver d’afrontar després de la pèrdua de la Manela. Sense deixar enrere però, la motivació i l’interès per continuar endavant i lluitar per aquesta entitat.

La Marina i el Carles, dues persones que avui en dia encara formen part d’Horitzó i que també van conèixer a la Manela, van expressar què els ha aportat la fundació en l’àmbit personal i també en l’àmbit laboral. Per finalitzar aquest apartat, el president del Consell Comarcal, Ramon Caballé, va posar en manifest la predisposició de les administracions a recolzar a la fundació en el que faci falta.

Per exposar l’actualitat de la fundació, en Joan Maria, patró d’Horitzó i exgerent de Delícies del Berguedà, va parlar dels orígens de l’empresa d’Inserció Portal Berguedà Iogurts Delícies del Berguedà i com va ser la vinculació d’aquesta amb la Fundació Horitzó. Anna Mosoll, l’actual coordinadora de la fundació, va esmenar la importància de la professionalització d’Horitzó i què ha aportat aquest pas a l’entitat, com: l’aprovació dels serveis del club social i prelaboral i el reconeixement com a Centre Especial de Treball. Serveis que han permès millorar molt l’acompanyament de les persones vinculades a Horitzó, sigui en l’àmbit personal o laboral.

Aquests passos tan importants per a Horitzó van ser en part gràcies al suport de les administracions. Mireia Vall, directora general de Drets Socials de la Generalitat, va exposar els motius per què aquests serveis van ser atorgats a l’entitat i va manifestar la importància de la tasca que s’hi feia. Tot seguit, Juli Silvestre, director general d’Economia Social i Solidària, explicà el procés de concessió del Centre Especial de Treball. Atorgar aquest distintiu, ja era una prioritat per a la fundació l’any 2003, així i tot, no ha sigut una realitat fins a l’any 2024. Aquests canvis han permès crear més llocs de feina i que les persones de la comarca se’n puguin beneficiar.

Si parlem de beneficiaris dels serveis d’Horitzó, no podem deixar de parlar de les persones que acudeixen dia a dia les instal·lacions de la fundació i que donen vida a l’entitat. L’exemple d’això va venir de dues persones que actualment formen part de l’entitat: L’Òscar i la Rosi. Els quals amb els seus testimonis, ens van recordar per què és tan important la tasca de la Fundació Hortizó.

Si bé els usuaris/es i els voluntaris/es són essencials perquè la fundació sobrevisqui, també ho són el patronat i la direcció.  Fina Lladó, patrona actual d’Horitzó, va exposar els reptes de futur de la fundació: l’atenció integrada en salut mental.  Alba Oms, Delegada de Salut i Gerent de Catsalut Catalunya Central, va fer una última reflexió sobre quines metes s’haurien d’assolir en l’àmbit de salut.

Per tancar l’acte del 40è aniversari, el president de la fundació Jordi Garcia, va dirigir unes paraules d’agraïment als assistents de l’acte i a totes les persones que han aportat el seu gra de sorra perquè la fundació es mantingui i pugui continuar oferint els seus serveis. Per finalitzar la jornada, Marcel Tuyet va interpretar tres peces mentre es repartien uns globus dels quals hi penjaven etiquetes. Durant la tercera peça que Tuyet va interpretar, es van deixar anar a l’aire col·lectivament els globus, encetant així la campanya “Treu-me l’etiqueta” i donant per finalitzat l’acte del 40è aniversari de la Fundació Horitzó. 

 

Subvencionat per la Diputació de Barcelona.

0
    0
    El teu cistell
    El teu cistell està buitTornar a la botiga